Hulp bij WTZA nodig?

Laat onze ervaren professionals je ondersteunen. Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang snel duidelijkheid over de mogelijkheden.

2 accoutants die werken achter een computer aan een accountantsverklaring voor huurwoningen
WTZA2025-05-21T19:24:55+01:00

Stappenplan WTZA aanvragen

Adam AI bot
Adam AI bot
Uw hulpbot voor al uw vragen over de jaarrekeningcontrole voor ondernemers.

De zorgsector is voortdurend in beweging, niet alleen op medisch en organisatorisch vlak, maar ook in wet- en regelgeving. Sinds 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) van kracht. Deze wet vervangt delen van de oude Wet toelating zorginstellingen (WTZi) en heeft verstrekkende gevolgen voor zorgaanbieders – klein en groot. De Wtza beoogt het toezicht op nieuwe en bestaande zorgaanbieders te verbeteren, transparantie te vergroten en de kwaliteit van zorg op organisatieniveau te waarborgen.

Voor u als zorgaanbieder betekent dit dat u moet voldoen aan een aantal nieuwe verplichtingen. Niet alleen op het gebied van registratie en vergunningen, maar ook op het gebied van financiële verslaggeving en intern toezicht. Dit vraagt om zorgvuldigheid, actuele kennis van de regelgeving en vaak ook om ondersteuning van een deskundige accountant.

Nieuwe toetredingseisen en meldplicht

De Wtza schrijft voor dat nieuwe zorgaanbieders zich moeten melden bij het CIBG voordat zij met hun werkzaamheden starten. Ook zzp’ers vallen onder deze meldplicht, mits zij zorg leveren die onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) valt. Het doel hiervan is dat de overheid al vanaf de start zicht heeft op alle zorgverleners in Nederland. Bestaande zorgaanbieders die al bekend zijn bij het Landelijk Register Zorgaanbieders hoeven zich doorgaans niet opnieuw te melden, maar moeten wel controleren of hun gegevens actueel zijn.

Vergunningsplicht en intern toezicht

Zorgorganisaties die werken met tien of meer zorgverleners – waaronder ook zzp’ers en uitzendkrachten mee worden geteld – zijn verplicht een vergunning aan te vragen. De overheid wil daarmee garanderen dat grotere organisaties hun bedrijfsvoering op orde hebben en verantwoord zorg kunnen leveren. Naast deze vergunningsplicht stelt de Wtza ook eisen aan de governance van zorgorganisaties. Afhankelijk van de rechtsvorm en omvang van uw instelling kan het verplicht zijn om een vorm van intern toezicht in te stellen, bijvoorbeeld een Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen. Dit geldt met name voor stichtingen, verenigingen en bv’s die een bepaalde omvang bereiken of publieke middelen ontvangen.

Jaarverantwoordingsplicht: financiële en bestuurlijke transparantie

Een van de meest ingrijpende onderdelen van de Wtza is de jaarverantwoordingsplicht. Deze verplicht zorgaanbieders om jaarlijks financiële en bestuurlijke gegevens openbaar te maken. De verantwoordingsinformatie moet vóór 1 juni van het volgende kalenderjaar worden ingediend via het Zorgaanbiedersportaal van het CIBG. Het gaat hierbij niet alleen om de jaarrekening, maar ook om een bestuursverslag en een opgave van bijvoorbeeld het aantal medewerkers, het aantal cliënten en het type verleende zorg.

Voor middelgrote en grote instellingen geldt bovendien dat de jaarrekening moet worden gecontroleerd door een accountant, die daar een controleverklaring bij afgeeft. De eisen zijn vergelijkbaar met wat al jaren gebruikelijk is voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar worden nu ook van toepassing op kleinere zorgaanbieders die onder de Wtza vallen. Dit kan een forse verandering betekenen in de wijze waarop kleinere instellingen hun administratie moeten inrichten.

Hoe kunnen wij u helpen?

Als accountantskantoor gespecialiseerd in de zorgsector kennen wij de regels en uitdagingen van de Wtza van binnenuit. Wij begeleiden zorgaanbieders bij elke stap: van de inrichting van hun administratie tot het opstellen en controleren van de jaarverantwoording. Wij zorgen dat u voldoet aan de wettelijke eisen, zonder dat u wordt overladen met administratieve lasten. Daarbij denken wij proactief met u mee, zodat u zich kunt richten op waar het echt om draait: het leveren van goede zorg.

Antwoorden op de meest gestelde vragen

Alles wat u wilt weten vóór u beslist

Bij Accountantsverklaring.nl houden we van duidelijkheid en transparantie. U wilt weten waar u aan toe bent – en wij zorgen daarvoor. Wat is een accountantsverklaring precies? Wanneer heeft u die nodig voor een huurwoning? En wordt onze verklaring overal geaccepteerd? Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen. Zo maakt u met een gerust gevoel de juiste keuze.

Wat is de Wtza precies?2025-05-21T19:45:47+01:00

De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) is een wet die sinds 1 januari 2022 van kracht is en het doel heeft om het toezicht op zorgaanbieders te versterken. De Wtza bevat regels over meld- en vergunningsplichten voor zorgaanbieders, verplicht intern toezicht voor bepaalde instellingen en een uitgebreide verantwoordingsplicht.

Voor wie geldt de Wtza?2025-05-21T19:46:37+01:00

De Wtza geldt voor vrijwel alle zorgaanbieders, zowel nieuwe als bestaande. Dit omvat niet alleen instellingen zoals verpleeghuizen en GGZ-instellingen, maar ook zzp’ers, eerstelijnszorgverleners en kleine praktijken. Afhankelijk van de omvang en rechtsvorm kunnen de verplichtingen verschillen.

Moet ik mij melden als ik al geregistreerd ben in het Landelijk Register Zorgaanbieders?2025-05-21T19:47:17+01:00

Bestaande aanbieders die al geregistreerd zijn bij het Landelijk Register Zorgaanbieders hoeven zich niet opnieuw te melden. Nieuwe zorgaanbieders moeten zich wél vóór de start van hun werkzaamheden melden bij het CIBG.

Wanneer ben ik vergunningsplichtig onder de Wtza?2025-05-21T19:47:51+01:00

U bent vergunningsplichtig als u meer dan tien zorgverleners inzet (waarbij ook zzp’ers en uitzendkrachten meetellen). Eerstelijnszorgaanbieders, zoals huisartsenpraktijken, vallen pas onder de vergunningsplicht vanaf 25 zorgverleners.

Wat houdt de jaarverantwoordingsplicht precies in?2025-05-21T19:48:18+01:00

De jaarverantwoordingsplicht houdt in dat u jaarlijks vóór 1 juni financiële én bestuurlijke informatie openbaar moet maken over het voorgaande jaar. Dit gebeurt via het Zorgaanbiedersportaal van het CIBG. Het betreft onder andere uw jaarrekening, bestuursverslag en aanvullende gegevens zoals personeelsomvang en zorgvolume.