Hulp bij WLZ-nacalculatie

Laat onze ervaren professionals je ondersteunen. Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang snel duidelijkheid over de mogelijkheden.

2 accoutants die werken achter een computer aan een accountantsverklaring voor huurwoningen
WLZ nacalculatie2025-05-20T13:34:57+01:00

Stappenplan WLZ nacalculatie aanvragen

Adam AI bot
Adam AI bot
Uw hulpbot voor al uw vragen over de jaarrekeningcontrole voor ondernemers.

Zorgaanbieders die zorg leveren onder de Wet langdurige zorg (WLZ) zijn verantwoordelijk voor een correcte financiële verantwoording van hun geleverde prestaties. De WLZ kent een systeem van nacalculatie, waarbij op basis van werkelijke kosten wordt afgerekend. Dit vraagt om een goede administratie én een deskundige accountant die de juiste controles kan uitvoeren. In dit artikel leggen we uit wat nacalculatie inhoudt, wat de regels zijn, en hoe een accountant u hierbij kan ondersteunen.

Wat is WLZ-nacalculatie?

Binnen de Wet langdurige zorg worden zorgaanbieders in veel gevallen vergoed op basis van voorschotten. Aan het einde van het jaar wordt vastgesteld wat de daadwerkelijke geleverde zorg en bijbehorende kosten zijn geweest. Op basis daarvan volgt een definitieve afrekening: de nacalculatie. Hierbij wordt bekeken of u meer of minder zorg heeft geleverd dan vooraf ingeschat en of u aanspraak maakt op nabetaling of terugbetaling van ontvangen bedragen.

Deze nacalculatie is niet vrijblijvend. U moet kunnen aantonen dat de geleverde zorg overeenkomt met de productiegegevens, en dat deze juist is verantwoord. Het gaat hierbij onder andere om productieafspraken met het Zorgkantoor, gedeclareerde prestaties, cliëntdossiers, en personeelsinzet.

Verantwoordingsplicht en toezicht

Als WLZ-zorgaanbieder bent u verplicht om jaarlijks een verantwoordingsdocument op te stellen, waarin u verantwoording aflegt over de geleverde zorg. Voor bepaalde zorgvormen en bij overschrijding van een drempelbedrag is een controleverklaring van een accountant vereist.

Deze controleverklaring is essentieel voor het zorgkantoor en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om de juistheid van uw gegevens te verifiëren. De accountant baseert zijn oordeel onder andere op:

  • De aansluiting tussen productiegegevens en facturatie;

  • De rechtmatigheid van de geleverde zorg;

  • De naleving van het inkoopcontract met het zorgkantoor;

  • De aanwezigheid van zorgindicaties (CIZ-beschikkingen);

  • De afstemming met het Trekkingsrecht PGB als dat van toepassing is.

Ook eventuele overschrijdingen of onderuitputting van het zorgbudget worden beoordeeld en kunnen gevolgen hebben voor de definitieve afrekening.

De rol van de accountant

Een accountant die ervaring heeft met WLZ-verantwoording voert een uitgebreide controle uit op basis van geldende normen, waaronder de Regeling verslaggeving WTZi, de prestatie- en tariefbeschikkingen van de NZa, en de controlestandaarden van de NBA.

De werkzaamheden van de accountant omvatten:

  • Het controleren van de nacalculatieberekening;

  • Het beoordelen van de volledigheid en juistheid van productiegegevens;

  • Het uitvoeren van steekproeven in de administratie en cliëntdossiers;

  • Het afgeven van een controleverklaring, en waar nodig een rapport van bevindingen.

De accountant toetst of de verantwoording voldoet aan alle formele vereisten en of er sprake is van risico’s of afwijkingen. Worden fouten of onzekerheden geconstateerd, dan kan dit leiden tot een beperking in het oordeel of aanvullende opmerkingen richting het zorgkantoor of de NZa.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Onze accountants zijn gespecialiseerd in de zorgsector en hebben ruime ervaring met WLZ-verantwoording en nacalculatie. Wij helpen u bij:

  • Het opstellen of controleren van uw verantwoordingsdocument;

  • Het voorbereiden van de administratie voor controle;

  • Het uitvoeren van de accountantscontrole;

  • Het begeleiden bij vragen vanuit het zorgkantoor of de NZa.

Wij zorgen ervoor dat u voldoet aan alle eisen en deadlines, met zo min mogelijk administratieve lasten voor uw organisatie.

Antwoorden op de meest gestelde vragen

Alles wat u wilt weten vóór u beslist

Bij Accountantsverklaring.nl staan duidelijkheid en transparantie centraal. U wilt weten waar u aan toe bent – en wij zorgen daarvoor. Wat is een accountantsverklaring in het kader van de Wlz-nacalculatie precies? Wanneer is deze verklaring vereist, bijvoorbeeld voor de jaarlijkse verantwoording aan het Zorgkantoor? En wordt onze verklaring overal geaccepteerd? Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen. Zo maakt u met een gerust gevoel de juiste keuze.

Wat betekent WLZ-nacalculatie precies?2025-05-20T13:40:01+01:00

WLZ-nacalculatie is het proces waarbij aan het einde van het jaar wordt vastgesteld hoeveel zorg u daadwerkelijk hebt geleverd onder de Wet langdurige zorg, en of dat overeenkomt met de eerder ontvangen voorschotten. Op basis daarvan volgt een definitieve financiële afrekening met het zorgkantoor.

Waarom is nacalculatie verplicht?2025-05-20T13:40:35+01:00

De WLZ werkt grotendeels met bevoorschotting: u ontvangt vooraf een inschatting van wat u mag declareren. Omdat de werkelijkheid altijd kan afwijken, is nacalculatie nodig om te bepalen of u nog geld ontvangt of moet terugbetalen. Het is bovendien een wettelijke verplichting die bijdraagt aan transparantie en controle op publieke middelen.

Voor wie geldt de verplichte accountantscontrole bij WLZ-nacalculatie?2025-05-20T13:41:57+01:00

Als uw omzet uit WLZ-zorg boven een bepaalde drempel ligt (zoals bepaald door het zorgkantoor), of als u bepaalde vormen van zorg levert (zoals integrale zorg of modulair pakket thuis), dan moet u een controleverklaring van een accountant meesturen bij uw verantwoordingsdocument.

Wat controleert de accountant precies?2025-05-20T13:42:33+01:00

De accountant controleert of uw verantwoording:

  • aansluit bij de werkelijke productie;

  • voldoet aan de afspraken met het zorgkantoor;

  • in lijn is met NZa-regels en WTZi-voorschriften;

  • vrij is van onrechtmatigheden of onvolkomenheden.

Daarnaast beoordeelt de accountant de volledigheid van indicaties, juistheid van geleverde zorg en betrouwbaarheid van de administratie.

Wat als er fouten worden gevonden in de verantwoording?2025-05-20T13:43:50+01:00

Kleine afwijkingen kunnen vaak worden toegelicht of hersteld. Bij grotere fouten of onzekerheden kan de accountant een oordeel met beperking of zelfs een afkeurende verklaring afgeven. Dit kan gevolgen hebben voor de definitieve afrekening met het zorgkantoor, en mogelijk ook voor toekomstige financiering.

Wat is het verschil tussen nacalculatie en reguliere jaarrekeningcontrole?2025-05-20T13:44:24+01:00

De jaarrekening geeft een totaalbeeld van uw organisatie, terwijl de WLZ-nacalculatie zich specifiek richt op de zorgprestaties onder de Wet langdurige zorg. De accountant gebruikt deels dezelfde gegevens, maar voert voor de WLZ aanvullende, specifieke controlewerkzaamheden uit volgens zorgspecifieke protocollen.